Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

DermatoMyositis (DM) - Behandeling

Hoewel er aanwijzingen zijn dat DM en PM spontaan kunnen herstellen zal, ondanks het mogelijke voorkomen van zo’n spontane remissie, besloten worden te behandelen bij het bestaan van spierzwakte. Langere ziekteduur voor start van de behandeling is vrijwel altijd ongunstig. Tijdige diagnose en hieruit voortvloeiende behandeling is dus van cruciaal belang bij het genezingsproces.


Dermatomyositis wordt behandeld met geneesmiddelen die de werking van het afweerstelsel onderdrukken. Bij de beslissing om te starten met behandeling zal steeds een afweging worden gemaakt tussen het te verwachten effect en de te verwachten bijwerkingen. De behandeling van eerste keus hierbij is meestal prednison (of het gelijkwaardige prednisolon). Ziekenhuisopname is nodig als er sprake is van ademhalingsstoornissen, ernstige bloedingen en complicaties.

Wanneer prednison niet het gewenste resultaat heeft blijft voldoende verbetering uit of wordt gevolgd door terugvallen of onacceptabele bijwerkingen. In dat geval situaties moet een middel van tweede keus worden voorgeschreven. Met name azathioprine, methotrexaat, ciclosporine, cyclofosfamide, tacrolimus, intraveneus immunoglobuline maar ook middelen uit de cytostaticagroep en totale lichaamsbestraling behoren tot de behandelingswijze.

Een gunstig effect van behandeling treedt pas enige tijd op, waardoor in het gunstige geval pas na ongeveer drie maanden kan worden vastgesteld of de behandeling effect heeft. In het ongunstige geval zal (verdere) terugval aanvullende maatregelen vereisen. Afhankelijk van (de bekende bijwerkingen van) de medicatie ter bestrijding van DM zal preventief aanvullende medicatie voorgeschreven (zoals b.v. foliumzuur, losec en calcium).

Naast het toedienen van medicatie moet een speciaal oefenprogramma opgesteld worden om de spierkracht herstellen en te voorkomen dat spieren korter worden. Dit gebeurt in overleg met de fysiotherapeut. Het is niet aangetoond dat overschrijden van de pijngrens tot verslechtering van de spierfunctie leidt, maar de algemene gedachtegang is dat spieractiviteit die tot pijn leidt beter kan worden vermeden. Acute, heftige myositis kan gepaard gaan met spierpijn, ook bij volledige rust. Tijdens de actieve fase van de ziekte is rust aan te raden.

Voor een optimale behandeling is ook aandacht voor psychosociale aspecten nodig.


De behandeling bij kinderen wijkt af van de behandeling van volwassenen. Over dermatomyositis bij kinderen heb ik daarom aparte informatie. Zie Behandeling van JMD


Bovenstaande informatie is een compilatie van medische informatie die op internet te vinden is. Ik heb ze slechts samengevoegd tot een begrijpbaar geheel. Zie ook Siteinfo & Disclaimer. Andere sites die nuttige informatie geven staan verzameld op de medische linkpagina. Onze persoonlijke ervaringen staan onder het kopje 'Es-Specials' te lezen.


 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl