Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

Methotrexaat (MTX)

Beschrijving van medicijnen op deze site zijn slechts bedoeld om een informatief beeld te scheppen. Ik heb er alleen informatie in opgenomen die (eventueel) in relatie staat tot het ziektebeeld op deze site. De informatie is dus geenszins bedoeld ter vervanging van informatie van apotheek of dokter.

Methotrexaat (MTX of Ledertrexaat) is een cytostaticum dat een remming van de celdeling veroorzaak door middel van enzymblokkade. In lage doseringen vertoont het ontstekingsremmende eigenschappen. MTX is een geliefd middel met mildere bijwerkingen dan bijvoorbeeld prednison. Het werkingsmechanisme op grond waarvan het ontstekingsremmende effect van MTX tot stand komt, is onbekend. Het werkt ook niet bij alle patiënten, wat uiteraard een dilemma vormt voor de behandelend arts.

Hoewel MTX wel bijwerkingen heeft, worden die gezien als minder schadelijk dan de bijwerkingen van steroïden zoals bijv. prednison. MTX veroorzaakt geen groeiproblemen, dunnere botten, of hoge bloeddruk. Wanneer er alléén methotrexaat gegeven wordt, dan zal bij de helft van de patiënten de ziekte voortschrijden en de gewrichtsschade toenemen, wat met andere medicijnen erbij voorkomen had kunnen worden. Vandaar dat er in de regel gekozen wordt voor een eerste behandeling met een steroïde om de ontstekingen zo snel mogelijk te onderdrukken, en wordt er zo spoedig mogelijk MTX bijgegeven.

De MTX heeft tijd nodig voordat het werkt. Pas na een paar weken kan gekeken worden of het aanslaat. Na twee tot drie maanden is het effect optimaal. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk op tegen het nadeel. Wanneer het middel aanslaat moet het over een langere periode gebruikt worden, maar kan er wel begonnen worden met de afbouw van steroïden die over het algemeen schadelijkere bijwerkingen hebben.

MTX bestaat zowel in tabletvorm als in de vorm van injecties.

Tabletvorm: Het voordeel van de tabletten is dat ze zelf makkelijk ingenomen kunnen worden. Een nadeel is dat de werking vermindert als er gelijktijdig of korte tijd na inname melk of melkproducten, zoals kaas, gebruikt worden. De tabletten mogen dus niet met melk worden ingenomen. De tabletten moeten vaak in drie gespreide doses worden ingenomen.

Injecties: hebben niet het nadeel van de inname van melkproducten. Ze hoeven slechts éénmaal per week toegediend te worden en veroorzaaken iets minder vaak maagdarmklachten. De terugkerende injecties zijn echter geen pretje.

MTX werkt in op de aanmaak van foliumzuur, ook bij de gezonde lichaamscellen. Foliumzuur is nodig om cellen te laten delen. Eventuele Bijwerkingen ontstaan dan ook voornamelijk op plaatsen met snel delende cellen, zoals de maag en darmen, de huid, het haar en het bloed. Ter compensatie hiervan wordt foliumzuur, folinezuur of levofolinezuur voorgeschreven.

Hoewel het even duurt voordat de MTX aanslaat, kunnen sommige bijwerkingen vrijwel meteen merkbaar zijn: Ontsteking van mondslijmvlies, tandvlees en tong, slecht kunnen eten, misselijkheid, braken en diarree. Na langdurig gebruik kan schade optreden aan de lever, de nieren of de longen. Daarom zullen deze regelmatig door de behandelend arts gecontroleerd worden.

Zeldzamere bijwerkingen zijn o.a. een lichte vorm van haaruitval, oogklachten, meestal ontsteking van het oogslijmvlies en zwellingen in de lymfklieren.

Veel soorten vaccins werken niet voldoende bij mensen die MTX gebruiken, omdat de afweer wordt geremd en zodoende de beoogde immuniteit niet zal ontstaan. Ook moet er uitgekeken worden met het gebruik van pijnstillers. Ibuprofen kan bijvoorbeeld de bijwerkingen van methotrexaat versterken.


 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl