Dermatomyositis
Logo van hart4elkaar
Troostgeschenk - wanneer woorden tekort schieten
 
Dermatomyositis.nl

Voeding(sproblemen) bij Dermatomyositis.

Eten en drinken is voor een gezond doorsnee mens vanzelfsprekend. Tijdens ziekte en de daar op volgende behandeling krijgt men echter vaak te maken met problemen in de vorm van: verminderde eetlust, smaak- en geurveranderingen, weerzin tegen voeding, snel een vol gevoel, misselijkheid, braken, diarree, pijnlijke mond of keel en vermoeidheid.

Juist bij ziekte is een goede voeding van extra groot belang om het lichaam te voorzien van voldoende bouwstoffen (eiwitten), energie (koolhydraten en vetten), vitamines en mineralen. Een goede voedingstoestand is van belang om complicaties te beperken en de conditie zoveel mogelijk te handhaven dan wel te verbeteren.

De voedingsproblemen verschillen natuurlijk van persoon tot persoon en zijn mede afhankelijk van het medicijngebruik (en zijn bijwerkingen). Door de verminderde weerstand bij de behandeling van Dermatomyositis ontstaan gemakkelijk schimmelinfecties in de mond, meestal voor aan de binnenkant van de wang, op de tong en in de keel. Daarnaast kunnen bij Dermatomyositis slikproblemen optreden.

Vanuit het ziekenhuis of via de arts wordt men vaak doorverwezen naar een diëtist, die de klachten en het gewichtsverloop inventariseert en de voedingsinname en voedingsbehoefte berekent. Het streven daarbij is het lichaamsgewicht niet onbedoeld af te laten nemen. Het advies kan zowel een energie- en eiwitrijke voeding zijn met zo nodig dieetpreparaten, als kunstmatige voeding via een sonde of infuus.

Wat bij bereiding van voeding normale hygiënische maatregelen zijn, is bij verlaagde weerstand van uitermate groot belang:

  • Goede handhygiëne
  • Dagelijks een schone vaatdoek en theedoek.
  • Bij de aankoop van producten letten op de uiterste consumptiedatum en op versheid en kwaliteit.
  • Alleen voedingsmiddelen uit onaangebroken en niet beschadigde, fabrieksmatig verplakte (mono) verpakkingen.
  • Bederfelijke etenswaar moet meteen worden opgeborgen in de koelkast

Als voorzorgsmaatregel tegen infecties wordt bovendien kiemarme voeding aangeraden. Kiemarme voeding is zoveel mogelijk vrij van schimmels, gisten en ziekteverwekkers. Niet alle voeding is dus toegestaan, met name rauw vlees en rauwe groenten. De producten die niet toegestaan zijn staan op een speciale lijst.


 

Animatie van het Dermatomyositis logo
dematomyositis
Actie rode neuzen opzetten
Ronald McDonald Kinderfonds
CliniClowns
Album printer-uw leukste foto's in een album
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
 

Deze site is onderdeel van diamental.nl