Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Ambachten
Hongaarse Muziek
Hongaarse Dans
Musea
Exposities
Hongaarse Films
Beroemde Hongaren
Besnyö, Eva
Capa, Robert
Puskás, Ferenc
Kertész, Imre
László, Philip
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Het tweede huis
Szabad fold natuurvakanties
Bungalow net
Partner van Bolcom
emigratieboek
Voor redelijke prijzen en optimale service
Logiprint voor drukwerk
Hongarije.diamental.nl
  • Kertész, Imre - Schrijver en Nobelprijswinnaar 2002

Imre Kertész was decennia lang een onbekende schrijver, zelfs in zijn geboorteland Hongarije, waar hij op 9 november 1929 in Boedapest geboren werd. Vanaf 1944 bezocht hij de ‘joodse klas’ van het Madách Gymnasium. In hetzelfde jaar werd hij vanwege zijn Joodse komaf (op 14-jarige leeftijd) gedeporteerd naar Auschwitz en in 1945 bevrijd uit Buchenwald.

In 1948 haalde hij in Boedapest zijn middelbare schooldiploma, waarna hij van 1948 tot 1951 voor kranten in Boedapest werkte. Eerst bij "Világosság", daarna "Esti Budapest". Sinds 1951 voorziet hij in zijn onderhoud als free-lance schrijver en vertaler. Hij vertaalde uit de Duitse literatuur en filosofie werken van schrijvers als Nietzsche, Hofmannsthal, Schnitzler, Freud, Roth, Wittgenstein en Canetti, wat naast zijn verblijf in concentratiekampen, een belangrijke invloed op zijn schrijfwerk had. Kertész schreef romans, essays, dagboekaantekeningen, musicals en lezingen.

Omdat hij niet schreef wat de communistische regering van hem verwachtte, was hij min of meer aan zichzelf overgeleverd. Omdat hij dacht dat zijn werk toch niet gepubliceerd zou worden had hij de vrijheid om zo radicaal te schrijven, en er zo diep in te duiken als hij wilde. Hij hoefde geen rekening te houden met wat 'interessant' of 'spectaculair' was.


  • Fateless

Onbepaald door het lotMet de publicatie van de roman Sorstalanság (Beter bekend als Fateless of Onbepaald door het lot) moest Kertész meerdere jaren wachten, omdat de uitgeverijen het boek aanvankelijk weigerden uit te geven. Toen het boek uiteindelijk in 1975 gepubliceerd werd is er weinig ruchtbaarheid aan gegeven. De literaire kritiek reageerderelatief gunstig, maar bekend werd Imre Kertész er niet door. De reden waarom het boed werd doodgezwegen is te zoeken in de manier waarop Kertész over Auschwitz schreef. Hij streek tegen de haren in van het nieuwe, naar antisemitisme neigende totalitaire denken in Hongarije, ook na 1956.

Kertész’s eerste boek Sorstalanság (Fateless) is gebaseerd op zijn eigen ervaringen in Auschwitz en Buchenwald. Hoewel het geschreven is in een autobiografische vorm, is het dat niet. In de jaren tachtig keerde het tij: zijn boeken werden vertaald en in Hongarije kreeg hij meerdere literaire prijzen. De vertalingen haalden steeds grotere oplagen en verschenen in steeds meer talen. Vooral in het Duitse taalgebied werd Kertész populair. Het boek 'A kudarc' (Fiasco-1988) wordt doorgaans gezien als the tweede deel van de trilogie, die begon met Sorstalanság en 'Kaddis a meg nem született gyermekért' uit 1990 (Kaddish for a Child not Born) als derde boek had. In dit derde boek verschijnt György Köves, de hoofdpersoon uit de eerste twee boeken weer. Zijn Kaddish (Joods dodengebed) wordt gezegd voor een kind dat hij weigert geboren te laten worden in een wereld dat het bestaan van Auschwitz gedoogt.


Door hier te klikken kunt u alle boeken van Imre Kertész en andere beroemde Hongaren bekijken en/of bestellen.


  • Fateless verfilmd (zie ook Hongaarse Films)

Inmiddels is het boek 'Sorstalanság' onder de titel 'Fateless' verfilmd. Het is de duurste film ooit gemaakt in Hongarije. De productie raakte halverwege onverwacht zonder geld en is een aantal maanden stil gelegd om nieuwe investeerders te zoeken. Dit werkte uiteindelijk in zijn voordeel, aangezien de jonge hoofrolspeler 'Marcell Nagy' in de puberteit raakte.

Tegen de tijd dat de verfilming hervat werd was dit bij het gedeelte waar hij het dodenkamp overleefde en zijn volwassener en grotere uiterlijk kwam realitischer over dan wanneer dit effect met make-up nagebootsd zou zijn. Het op de filmset nagebouwde Buchenwald was voor Kertész zelfs bijna té realistisch.

De film is geregiseerd door Lajos Koltai en de filmmuziek is van Ennio Morricone. Voorafgaand aan de première begin februari was Koltai praktisch iedere avond te zien op de Hongaarse televisie. Hele dagen gaf hij interviews, vooral aan de Hongaarse pers. Inmiddels heeft de film al twee prijzen en drie nominaties op zijn naam staan en op DVD verkrijgbaar. Ook van de filmmuziek is een CD verkrijgbaar.


  • Holocaust & Communisme

Het hoofdthema van Kertész is deze verschrikkelijke gebeurtenissen in de twintigste eeuw; haat, genocide en de onmenselijkheiddie in de menselijke ziel huist. Voor hem is Auschwitz niet een toevallige, uitzonderlijke gebeurtenis maar meer een logische eindfase van vernedering en vernietiging waarin de moderne wereld de mensen plaatst. Het werk van Kertész onderzoekt de vraag of een individueel bestaan en denkwijze mogelijk is in een tijd waarin mensen vrijwel overgeleverd zijn aan de politieke machten. Hongarije ging immers decennia gebukt onder het communistische regime.

Integenstelling tot wat het onderwerp doet verwachten, is Imre Kertész niet negatief over de tijd die hij in het concentratiekamp heeft doorgebracht. In een interview voor 'Newsweek' zegt hij: "Ik beleefde mijn meest wezenlijke geluksmomenten in het concentratiekamp. Je kunt je niet indenken wat het betekent om in het kampziekenhuis te mogen liggen, of om 10 minuten pauze te krijgen van onbeschrijfelijke arbeid. Om zo dicht bij de dood te staan is ook een soort geluk. Alleen al het overleven is de grootste vrijheid die je kunt beleven.

Auschwitz ziet hij als de ultime vormgeving van een radicaal nieuwe gebeurtenis in de Europese geschiedenis: totalitair dictatorschap. Het fascisme en communisme schiep een totaal ander soort mens. Men werd gedwongen te kiezen op een manier als nooit tevoren: om slachtoffer of dader te worden. Zelfs overleven ging gepaard met collaboratie, compromissen die je moest maken als je een groter stuk brood mee naar huis wilde nemen. Deze keus heeft miljoenen Europeanen vervormd. Na 1989 wilde niemand deze collaboratie onder ogen zien en iedereen werd in één klap dissident. De ene leugen verving de andere en dat is een probleem waar heel Oost Europa nog steeds mee geconfronteerd wordt. Kertész's boeken proberen een wig te drijven in de opzettelijke vergeetachtigheid.


  • Literaire Prijzen

Op 10 oktober 2002 kondigde de Zweedse Koninklijke Academie in Stockholm aan dat de Nobelprijs voor literatuur van dat jaar werd toegekend aan Imre Kertész."Voor zijn werk dat de broze ervaring van het individu hooghoudt tegen de barbaarse willekeur van de geschiedenis". Critici beweren unaniem dat zijn eerste roman (Fateless) zijn beste werk was en dat de Nobelprijs meer dan vijfentwintig jaar later voor dit boek toegekend werd. Het was het eerste werk in het Hongaars, én het eerste dat handelde over de Holocaust, dat deze prijs toebedeeld kreeg. Bovendien was Kertész de eerste Hongaar die de Nobelprijs voor Literatuur prijs in ontvangst nam.

Naast de Nobelprijs werd Kertész nog een aantal prijzen toegekend; De Brandenburger Literaturpreis in 1995, de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung in 1997, de Herder-Preis en de WELT-Literaturpreis in 2000, de Ehrenpreis der Robert-Bosch-Stiftung in 2001 en Hans Sahl-Preis in 2002.


Boeken van Imre Kertész en andere beroemde Hongaren.
Lees ook Kertész essay: de taal van de verbanning en het artikel over Kertész in de Groene Amsterdammer.

Advertentie
Steen in de rivier
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
Album printer-De leukste foto's in een album
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Wereldkids
Adverteren op onze site
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl